Možemo reći da predstavlja vrhunac vaše akademske karijere, završetak jednog obrazovnog ciklusa kada potvrđujete da ste tijekom godina edukacije stekli određeno znanje i vještine. samo po sebi je priznanje uspješnosti jer takav rad mogu pisati samo oni studenti koji su prije toga položili sve ispite i udovoljili svim zahtjevima i provjerama fakulteta.Ipak, za mnoge studente pretvori se u naporan i težak posao koji se često nepotrebno otegne na godinu dana, pa čak i duže. Zato ćemo u ovom članku dati neke jednostavne ali učinkovite savjete koji bi vam mogli pomoći da svoj napišete što kvalitetnije, lakše i u što kraćem roku.

Odabir teme za

Pravilan odabir teme ključan je za pisanje diplomskog rada. Od mogućih tema uvijek odaberite onu koja vam se čini najzanimljivijom i vama najbližom. Nemojte odabrati neku temu jer mislite da za nju ima najviše “materijala” ili zato što su o njoj već mnogi pisali. Ako odaberete temu koja vam je dosadna i nezanimljiva, moglo bi se pretvoriti u naporan i dugotrajan proces, čak i ako namjeravate većinu toga prepisati.

Prikupljanje i analiza literature

Nakon što ste odabrali temu za diplomski rad, vrijeme je da pronađete i prikupite relevantnu literaturu i izvore koji će vam pomoći pri pisanju. To mogu biti tiskane knjige, ali i razni materijali na Internetu u obliku članaka, grafova, tablica i sl. Nemojte se zagušiti prekomjernom količinom literature – dovoljno će vam biti nekoliko knjiga iz kojih ćete crpiti najznačajnije informacije. U početku samo prelistajte i brzinski analizirajte prikupljenu građu kako biste znali s čime raspolažete, a kasnije ćete se više udubiti u sadržaj.

Organizacija strukture diplomskog rada

Organizacija je pola posla! Nakon što ste prikupili i analizirali izvore i literaturu, napravite organizacijsku strukturu svog diplomskog rada, napišite ili nacrtajte ju na papir, okvirno podijeljenu po poglavljima. Ako u početku napravite pravilan raspored i dobru strukturnu organizaciju rada, kasnije će vam sve biti lakše! Ako to ne napravite, mogli biste se jako izmoriti i namučiti kasnijim prepravljanjima, a možda i izgubiti volju za pisanje.

Organizacija vremena

Prije nego što započnete s proučavanjem literature i pisanjem rada, organizirajte svoje vrijeme. Nastojte da vas za vrijeme istraživanja i pisanja ne ometaju drugi ukućani, prijatelji ili poznanici. Budite ustrajni i marljivi te nemojte praviti velike pauze od nekoliko ili više dana. Možete si odrediti jedan dan u tjednu kao slobodan, a ostale dane marljivo istražujte i radite.

Pisanje umjesto prepisivanja

Mnogi misle da je prepisivanje iz drugih knjiga najlakši način da se napiše diplomski rad. No to nije tako. Čak i ako zaobiđemo etički aspekt, ako u svoj unesete veličine teksta mehanički kopirane od drugih autora, vaš će rad biti neprobavljiva i umjetno stvorena smjesa različitih stilova i teza. Takav tekstualni bućkuriš zacijelo će svakom ozbiljnom mentoru zapeti za oko, te će imati primjedbe na vaš rad, a možda ga čak i potpuno odbaciti. Osim toga puko prepisivanje je vrlo naporno. Zato nastojte biti kreativni i pišite sami služeći se dostupnim podacima. Čak i ako želite prepisati dio iz neke knjige, nikad to nemojte raditi mehanički, nego preoblikujte tekst tako da odgovara vašem stilu i sadržaju poglavlja.

Pravila i upute o izradi diplomskog rada

Većina fakulteta ima neka interna pravila i upute o tome kako bi trebao izgledati i što sadržavati (početna stranica, način strukturiranja, citati, fusnote i sl). Potražite ta pravila i dobro ih proučite te onda prema njima oblikujte svoj rad.

Lektura i korektura diplomskog rada

Nakon što ste vrijedno radili i napisali svoj rad, vrijeme je da ga predate i da se počnete pripremati za usmenu obranu. No prije toga biste možda željeli dati svoj rad na jezičnu lekturu i korekturu. Naime, osim ako niste student kroatistike (hrvatskoga jezika), vrlo je vjerojatno da vam rad vrvi pravopisnim i gramatičkim pogreškama, a da vi toga uopće niste svjesni. Lektura diplomskog rada posljednje je što treba napraviti prije predaje. Također će vam možda trebati i stručan prijevod sažetka (summary) na engleski jezik. Lekturu i prijevod možete naručiti kod nas putem kontakt obrazca niže.

 

Ukoliko niste u mogućnosti napisati kontaktirajte nas putem email-a intelektualne.usluge.hr@gmail.com