Diplomski rad – pisanje

Može se reći da diplomski rad predstavlja vrhunac vaše akademske karijere, završetak jednog obrazovnog razdoblja kada potvrđujete da ste tijekom godina edukacije stekli određeno znanje i vještine. Pisanje diplomskog rada samo po sebi je priznanje uspjeha jer takav rad mogu pisati samo oni studenti koji su prije toga položili sve ispite i udovoljili svim zahtjevima i provjerama fakulteta. Ipak, za mnoge studente pisanje diplomskog rada pretvori se u naporan i težak posao koji se često nepotrebno otegne na godinu dana, pa čak i duže. Zato ćemo u ovom članku dati neke jednostavne ali učinkovite savjete koji bi vam mogli pomoći da svoj diplomski rad napišete što kvalitetnije, lakše i u što kraćem roku.

1. Odabir teme za diplomski rad

Pravilan odabir teme ključan je za pisanje diplomskog rada. Od mogućih tema uvijek odaberite onu koja vam se čini najzanimljivijom i vama najbližom. Nemojte odabrati neku temu jer mislite da za nju ima najviše “materijala” ili zato što su o njoj već mnogi pisali. Ako odaberete temu koja vam je dosadna i nezanimljiva, pisanje diplomskog rada moglo bi se pretvoriti u naporan i dugotrajan proces, čak i ako namjeravate većinu toga prepisati.

2. Prikupljanje i analiza literature diplomskog rada

Nakon što ste odabrali temu za diplomski rad, vrijeme je da pronađete i prikupite relevantnu literaturu i izvore koji će vam pomoći pri pisanju. To mogu biti tiskane knjige, ali i razni materijali na Internetu u obliku članaka, grafova, tablica i sl. Nemojte se zagušiti prekomjernom količinom literature – dovoljno će vam biti nekoliko knjiga iz kojih ćete crpiti najznačajnije informacije. U početku samo prelistajte i brzinski analizirajte prikupljenu građu kako biste znali s čime raspolažete, a kasnije ćete se više udubiti u sadržaj.

3. Organizacija strukture diplomskog rada

Organizacija je pola posla! Nakon što ste prikupili i analizirali izvore i literaturu, napravite organizacijsku strukturu svog diplomskog rada, napišite ili nacrtajte ju na papir, okvirno podijeljenu po poglavljima. Ako u početku napravite pravilan raspored i dobru strukturnu organizaciju rada, kasnije će vam sve biti lakše! Ako to ne napravite, mogli biste se jako izmoriti i namučiti kasnijim prepravljanjima, a možda i izgubiti volju za pisanje.

4. Organizacija vremena prilikom pisanja diplomskog rada

Prije nego što započnete s proučavanjem literature i pisanjem diplomskog rada, organizirajte svoje vrijeme. Nastojte da vas za vrijeme istraživanja i pisanja ne ometaju drugi ukućani, prijatelji ili poznanici. Budite ustrajni i marljivi te nemojte praviti velike pauze od nekoliko ili više dana. Možete si odrediti jedan dan u tjednu kao slobodan, a ostale dane marljivo istražujte i radite i Vaš diplomski rad će biti napisan i obranjen u roku .

Ključne riječi: diplomski izrada, , , diplomski rad, , Diplomski rad izrada, , diplomski rad oglas, diplomski rad oglasi, diplomski rad pisanje, , izrada diplomskih radova forum, Izrada diplomskih radova njuškalo, izrada diplomskog rada ,, diplomski izrada, diplomski oglas, diplomski pisanje, diplomski rad, diplomski rad cijena, diplomski rad cijena, , Diplomski rad izrada, diplomski rad njuškalo, diplomski rad oglas, diplomski rad oglasi, diplomski rad pisanje, , diplomski radovi, Diplomski radovi cijena, diplomski radovi oglasi, izrada diplomskih radova forum, Izrada diplomskih radova njuškalo, izrada diplomskog rada, , , diplomski radovi efzg, diplomski radovi fpzg, , diplomski radovi psihologija, diplomski radovi repozitorij, diplomski radovi ekonomija, diplomski radovi građevinski fakultet, diplomski radovi socijalni rad, repozitorij diplomskih radova, repozitorij unizd, repozitorij efst, , repozitorij fpz, repozitorij gfos, izrada diplomskih radova forum, repozitorij efzg